מתגברים על הבושה: איך מטפלים בהתמכרות לפורנו בעידן הדיגיטלי?

בעולם דיגיטלי מתקדם רווי ערוצים וזמינות מכל מכשיר, הפיתוי של פורנוגרפיה וסיפוק מיידי נמצא במרחק כמה קליקים. ולמרות זאת, מתחת לפני השטח יש את הצד האפל של פורנוגרפיה שרוב האנשים לא חשופים ולא מודעים אליו. במאמר הבא נבין כיצד הזמינות והנגישות של התוכן הזה משפיע עלינו באופן אישי, על מערכות היחסים שלנו ועל החברה בכלל. ולא פחות חשוב, מה אנחנו יכולים לעשות כדי לעצור את זה?

ההשלכות הנסתרות

צריכת תכנים פורנוגרפיים אינה בלתי מזיקה. יש לה מגוון השלכות שליליות המשפיעות ברבדים שונים על היבטי החיים של אלו שצורכים אותה ולא רק.

  • תפיסות מעוותות של מיניות: אחת ההשפעות ההרסניות ביותר של פורנוגרפיה היא הכוח שלה לעוות בצופים את תפיסת המיניות. הסצנות בתכנים אלה מציגות תרחישים לא מציאותיים הכוללים סטנדרטים גופניים מוגזמים, התמקדות באלמנטים פיזיים ורמיסת הרגש. כתוצאה מכך הצופה עלול לפתח ציפיות בלתי מציאותיות לגבי המפגשים המיניים בחיים האמיתיים, ציפייה שעשויה להסתיים במתחים ואכזבות עם הצד השני.
  • התמכרות והסלמה: פורנוגרפיה היא חוויה ממכרת. ככל שצורכים אותה כך הצורך בגירוי המיידי גובר, ועם הזמן יש צורך להגביר את מינוני הצפייה ואת קיצוניות התוכן הנצפה כדי להגיע לסיפוק המיוחל. תופעה זו המכונה "מעגל ההסלמה בפורנוגרפיה" עלולה להוביל למציאות של תלות בלתי בריאה המחבלת ביכולת של האדם לקיים מערכות יחסים מספקות.
  • השפעה שלילית על מערכות יחסים: צריכת פורנוגרפיה על יד אחד מבני הזוג עלולה להוביל לתחושות מורכבות בתוך מערכת היחסים וליצור מרחק בין בני הזוג. כאשר אחד מהצדדים נחשף לתדירות ההרגל של בן הזוג או מרגיש מוזנח כתוצאה ממנו, החוויה הרגשית דומה לחוויית בגדיה ועשויה לפגוע באמון או בתחושת הביטחון בקשר.
  • החפצה ודה-הומניזציה: ידוע כבר כי התכנים הפורנוגרפיים תורמים להחפצה ודה-הומניזציה, במיוחד כלפי נשים. התעשיה הזו מצמצמת את המשתתפים בה לאובייקטים פיזיים חד ממדיים שעולמם סובב סביב סיפוק מיני, באופן שמחזק סטריאוטיפים ומשאיר את מעמד האישה הרחק מאחור, חרף המאמצים לקדם שוויון וכבוד מגדרי.
  • ניתוק רגשי: עיסוק מוגזם בתכנים פורנוגרפיים עשוי להוביל את הצופה בהם לניתוק רגשי. הצפייה בתוכן כזה משאירה את הרגש מחוץ למשחק ולכן מהווה בריחה עבור אנשים המתמודדים עם בעיות רגשיות ומאפשרת להם להגיע לסיפוק ללא התמודדות.

 

 

להשתחרר מפורנוגרפיה

אם אתם או אדם קרוב לכם נאבק עם התמכרות לפורנוגרפיה ורוצה לטפל בכך, יש מספר כלים שיכולים לעזור לכך:

  • הכרה בבעיה: כמו בכל בעיה הצעד הראשון הוא להכיר בקיומה. התבוננות כנה תעזור לכם להבין את ההשפעה של פורנוגרפיה על חייכם ומערכות היחסים שלהם. הכירו בכך שגמילה כרוכה בהחלטה ומחויבות.
  • פנו לתמיכה: היום אין צורך להישאר עם הבעיה לבד. יש מטפלים ומלווים מקצועיים שיכולים לספק תמיכה והכוונה למי שמבקש זאת. קיימות גם קבוצות תמיכה, מרכזי סיוע וקהילות מקוונות שמטרתן גמילה מצריכת פורנוגרפיה.
  • התקינו מסננים וחוסמים: נצלו את הטכנולוגיה הקיימת כדי להתקין כלם שיעזרו לכם להגביל את עצמכם. התוכנית של guard your eyes יכולה לסנן ולהגביל תכנים באופן שיקל עליכם לשלוט במינוני הצריכה.
  • מצאו חלופות בריאות: העסיקו את עצמכם באלטרנטיבות בריאות. פעילות גופנית, תחביב, יעד מקצועי או אישי יכולים למלא אתכם ולעזור לכם לנתב את האנרגיה שלכם לדברים אחרים.
  • צרו שגרה: בנו את השגרה שלכם כך שלא יישאר זמן או מקום לצריכה פורנוגרפיה. מלאו את לוח הזמנים שלכם במפגשים חברתיים לצד תמיכה וטיפול כך שלא תרגישו לבד. לוח זמנים עמוס תכנים מספקים הוא אמצעי מפתח בשבירת מעגל ההתמכרות.
  • תרגלו מיינדפולנס: טכניקות של מיקוד בהווה יעזרו לכם להיות מודעים יותר לתחושות הגוף ולמחשבות שלכם ותוכלו לזהות את הרגעים המדויקים שהפיתוי התגנב. אם תהיו במודעות ושליטה לגבי הרגעים הקריטיים שמניעים את הדחפים שלכם, תוכלו לפתח מנגנוני הימנעות משלכם.
  • הציבו מטרות מציאותיות: להפסיק לצרוך פורנוגרפיה היא החלטה שיכולה להיות רצופה עליות וירידות. הציבו לעצמכם מטרות מציאותיות כדי לשמור על מוטיבציה, והיו נחמדים לעצמכם גם כשמעדתם. מה שחשוב זו ההתקדמות, וכל צעד לכיוון המטרה הוא הישג חשוב.

לסיכום

לפורנוגרפיה יש צדדים רבים והשפעות לטווח ארוך שעשויות להיות גם הרסניות. החל מתפיסת מיניות מעוותת ועד לפיצול מערכות יחסים, ההשלכות רבות והבעיה רק מעמיקה כשמדובר על מצבי התמכרות. כמו בכל גמילה ממה שלא מטיב איתנו, גם כאן ההחלטה דורשת אומץ, נחישות ומחויבות. הבשורה המשמחת היא שההצלחה אפשרית למי שמבקש ומתמיד. החיים שלכם בידיים שלכם בלבד ובכל שלב תוכלו לסובב את ההגה לכיוון הרצוי.