פסח הוא אחד החגים המרכזיים בדת היהודית השייך לשלושת הרגלים, בהם היה נהוג לעלות לבית המקדש בזמנים בהם הוא עמד על תילו. כיום, החג נחגג באופן משפחתי ובהתאם להלכות הרבות הקשורות בו. גולת הכותרת של החג היא כמובן ליל הסדר, בו אנחנו מספרים על יציאת מצריים, האירוע המכונן של עמנו וזה שהשריש בו את תרבות החופש, האמונה באל וגם העניק לנו את לוחות הברית המהוות את הבסיס למוסר היהודי והאנושי כולו. חלק עיקרי בחג הפסח הוא האיסור על החמץ. זהו איסור מאד מפורש המצריך אותנו לערוך ניקוי יסודי בביתנו ובכל רכושנו. ניקוי זה קרוי 'ביעור חמץ'. הסוגייה ההלכתית מתעוררת עם חמץ שנמצא בבעלותנו אבל כמובן לא בשטח המחיה שלנו. אלו יכולים להיות למשל מושבי תינוק לרכב אשר נמצאים במחסן או אפילו בקבוקי בירה באחסנה. את אלו אנחנו כמובן לא מצווים לזרוק אבל מצד שני גם אסור לנו להחזיקם בימי הפסח, בהם נאמר: 'לא יראה לך חמץ'. איסור ממנו אנו מבינים שלא מדובר רק בחמץ אלא גם איסור על הקניין עצמו. הפתרון ההלכתי הוא מכירת החמץ לגוי למשך ימי הפסח. במאמר הזה נבין כיצד זה עובד ואפילו נציע דרך קלה ליישם זאת.
חמץ למכירה
האיסור על חמץ בפסח הוא כאמור גורף ומכיל לא רק מאכל שלו אלא גם את החזקתו החוקית. מכירת חמץ שנעשית על פי דין לגוי, מעבירה את הבעלות על החמץ שלנו לזמן הפסח ובכך מאפשרת לנו לקבל בחזרה את אותו הרכוש בסיומו. ניתן לבצע את המכירה במספר דרכים. מכירת חמץ אונליין באתר כיפה היא אולי המעניינת שבהן. כאן אנחנו למעשה מסמיכים רב אשר מוסיף את תכולת החמץ אשר ברשותנו למכירה אותה הוא עורך לגוי לתקופת הפסח.
במכירה דרך האינטרנט או מכירה רגילה, מרכז רב את כל הרכוש שיש למכור ומכניס אותו לחוזה המכירה. לאותו חוזה מכניסים גם חמץ אשר נמצא דבוק לכלים או בכל מקום אחר בו הוא נמצא. רבים חושבים שזו מכירה שהיא רק למראית עין ולא היא. המכירה היא אמיתית לחלוטין. אותו אדם לו נמכר החמץ יכול להחליט שהוא לא מוכר לנו אותו בחזרה עם סיום הפסח. זה כמובן משהו שלא קורה מכיוון שמדובר באדם מהימן שהוא ידיד הקהילה היהודית. כמו כן, החוזה בנוי כך שהוא לא נפגע מהרכישה והמכירה. למעשה, החוזה אומר שאם עד תום החג אותו גוי לא ישלים את התשלום, המכירה תהיה מבוטלת. במעמד החתימה, מועבר תשלום ראשוני על החמץ. בסיום החג אותו הגוי כמובן לא מעביר את יתרת התשלום ולכן לפי החוזה הוא מקבל את כספו חזרה ואילו הסחורה חוזרת לבעליה המקוריים.
המכירה עצמה
המכירה מתבצעת בערב הפסח, בתאריך י"ד ניסן. ניתן לציין באופן כללי שאנחנו מוכרים 'את כל החמץ שברשותנו' וזה מספיק. מי שרוצה להדר במצווה נוהג ממש לפרט את תכולת החמץ והחפצים אשר אינם נקיים ממנו ולהעביר את הרשימה לרב בכדי שיכניסה לחוזה. ניתן לבקש להצטרף למכירה אשר מתבצעת על ידי רב הקהילה בבית הכנסת או כפי שציינו, דרך אתר אינטרנט המציע את השירות הזה.
איסור חמץ בפסח הוא מצווה שלא ניתן כמעט להחמיר בקיומה יותר מידי. האיסור הן על אכילתו והן על החזקתו הוא מוחלט אפילו ביחס למצוות כשרות 'רגילות'. החמץ מיצג בפסח את הרע ומאפשר לנו להעביר את החג כאשר אנחנו מטוהרים ממנו וזוכרים למשך שבוע את יציאת מצרים שהפכה אותנו לעם.